fbpx

Hogyan működhet az elméd?

Könnyebben érthető lesz az elme működése, ha a arra gondolunk, amikor egy szoftver egy adott műveletre háromféle reakciót adhat: IGEN / NEM / VAGY.  Mit is jelent ez? IGEN – végrehajtja a parancsot, NEM – nem hajtja végre, VAGY – eldönti, hogy vagy IGEN megcsinálja, vagy NEM letiltja.

A tudatkutatók észrevették, hogy az elménk hasonlóan működik a szoftverekhez.

Tele vagyunk tiltásokkal, engedélyekkel és vagyokkal. A VAGY-ok vagyis az eldöntendő kategória egyébként a szabadságunkat jelentenék, mert minél több – vallási, társadalmi, családi, egyéni hitrendszerből fakadó kész válasza van valakinek (IGEN / NEM), annál kevesebb valódi döntése lesz az élete folyamán. Gondoljunk csak bele kész válaszok esetén automatikusan a “parancsok” döntenek helyettünk.

A hitrendszereinket időnként érdemes megvizsgálni, mert lehet, hogy csak gátolnak.

Csak néhány tipikus példa, de hasonlók szinte mindenkinél vannak:

  • ha az utolsó falatot is megeszed a tányérodon, akkor az afrikai éhezőknek jobb lesz, ráadásul a szakácsot sem szabad megsérteni
  • ha bal lábbal kelsz fel rossz napod lesz (és hasonló babonák)
  • ha betartom tízparancsolatot, törvényeket stb. jó ember vagyok
  • ha valaki szeret engem kitalálja mi a jó nekem /úgy viselkedik, ahogy nekem megfelel
  • ha kimutatom az érzéseimet, akkor kihasználnak

A hitrendszerek természetesen nem feltétlenül rosszak.

Az a jó bennük, hogy adott esetben lerövidítik a döntéshozatal idejét. Viszont a pozitív változást is lehetetlenné tehetik számodra. Ezt elkerülendő ajánlom a következő gyakorlatot, ami kissé megdolgozza a hitrendszert:

Minden nap, még a reggeli előtt képzelj el legalább 5 számodra lehetetlennek tűnő dolgot, csak azért hogy a komfortzónádat feszegesd.  Mit érzel közben?

Azt is érdekes kipróbálni mit mondanak a gyerekek egy ilyen feladatra. Van 2 tippem: 1. Miért csak ötöt? 2. Mi az, hogy lehetetlen? Ez utóbbira a válasz az, hogy csak az, ami neked lehetetlen.

Sok sikert kívánok!

PREV

A Te problémád kinek a hibája?

NEXT

Merd a világot szürkének látni!