fbpx

Siker, vagyon, luxus – neked mit jelentenek?

Sokan a sikert elsősorban a pénzzel és a luxussal kötik össze. Szerintem megnyilvánulhat ezekben, de a gazdagság nem feltétlenül jelent egyben sikert is.

Gondoljunk csak bele: valójában lehetne egyszerre mind a 7 milliárd ember milliárdos?

Nem hiszem, mert biztos lenne legalább egy trilliárdos, aki jóval jobban élne az átlagtól. A viccet félretéve, a milliárdok ide vagy oda, nem feltétlenül lehetne mindenki egyformán vagyonos. Hogy miért? Azért, mert nagyon nagy valószínűséggel nem tudja mind a hét milliárd ember ugyanazokat a termékeket megvenni és ugyanazokat szolgáltatásokat igénybe venni.

Csak egy példa: nem lehet mindenkinek egyedi Ferrarija.

Tegyük fel lenne is ekkora kapacitású gyártó, akkor máris hiány lehetne az alapanyag (acél, különleges fa berakás, bőr borítások stb.). Emellett ott vannak még pl. olyan környezeti hatások, amik a jelenlegi üzemanyagok előállításából / kibocsájátásból származnának.  (Egy régebbi adat szerint, 2014-ben “csak” 1,2 milliárd ember használt autót, és már akkor is jócskán megterheltük ezzel a földet!)

Szóval, ha valaki azt hirdeti, hogy mindenki lehet milliárdos, és élhet úgy, mint a leggazdagabbak, mert csak akarni kell, akkor jusson eszedbe, hogy mindez jól csengú szöveg, mert nem valószinű, hogy ez így szószerint és főleg nem egyszerre összejöhetne. A túl sok milliárdos – különösen a jelenlegi mentalitás mellett – könnyen a természeti erőforrások további katasztrófájához vezetne.

Nem mellesleg ezeknek a túlfűtött mondatoknak van egy olyan sugallata is, hogy ha ez neked mégsem sikerülne, akkor te vagy a hibás, mert nem akartad eléggé.

A valós értékek helyett tehát, ne mindenáron olyan értékekre koncentráljunk, mint a luxus cikkek, sok arany, vagy épp jól fizető részvények, mert ha a siker túl sok mindenkinek ebben rejlene, akkor annak könnyen csúnya vége lehet.

Volt már arra is precedens, hogy még az arany is elértéktelenedett, amikor a spanyolok hajószám hozták be az aranyat Dél-Amerikából és így viszonylag rövid időn belül túl sok lett belőle az országban. Hogy lehet ez? Mivel az emberek az aranyra koncentráltak, amint kellő mennyiségben megszerezték a parasztok máris nem művelték a földjeiket, és az iparosok sem dolgoztak, hiszen már minek. Az eredmény az lett, hogy az árak az egekbe szöktek, és éhínség alakult ki. Hiába volt a lakosságnak jelentős aranykészlete, mégsem kaptak érte szinte semmit. A spanyol uralkodók – bár mentségükre legyen mondva sosem találkoztak hasonlóval – nem is tudták megoldani a helyzetet. Szerencsére néhány kereskedőnek sikerült. Mégpedig úgy, hogy az aranyért cserébe élelmiszert hoztak be Franciaországból, mert ott akkor éppen abból volt felesleg.

Mi akkor a valós érték?

Szerintem az, ami nélkül nem maradnánk életben, azaz amire leginkább költünk és leginkább nélkülözhetetlen. Ilyen a levegő, a víz, az élelmiszerek, az energiahordozók, valamint ezek lelő-, és termelőhelyei, és ezek feldolgozóipara. 

A siker titka: elsősorban az a siker, ami számodra az! 

Nem feltétlenül a luxus, amit sokszor csak csaliként mutatnak, miközben az nem mindenkinek elérhető. Sőt a nagy vagyon esetén is sokkal inkább az az életérzés a meghatározó, amit ad a pénz.

Valójában az érzés számít, nem a tárgyi javak megléte.

Mindezt te is könnyen felfedezheted az életedben, amint kicsit másképp tudod szemlélni a dolgokat.

Ráadásul mostanában – a vírus és karanténhelyzetnek –  köszönhetően sok alapvető dolgot teljesen átértékelhettünk. Pl. ahogy a tisztálkodási szerek felértékelődtek, vagy ahogy sokan máris felcserélték a tengerparti nyaralást, egy hazaira, pl. balatonira, ahol lehet ugyanolyan jól érezték magukat.

A siker nagyban élethelyzet függő is.

Ugyanaz a dolog mindenkinek teljesen mást jelenthet. Van akinek természetes, van, akinek ugyanannak az elérése annyi energiájába, pénzébe, idejébe került, hogy élete legnagyobb sikere lett. Ilyen lehet a baba projekt, vagy egy iskola elvégzése, vagy egy jó munkahely, vagy csak egyszerűen az, hogy végre jól érezheted magad.

Nos, ha így nézzük kész szerencse, hogy mindenki mást akar, mert akkor nem eshet meg a fenti spanyol aranyos történet sem!

Szeretnéd megtudni, hogy neked mi a siker? 

Akkor képzeld el, hogy a pénz és idő korlátlanul rendelkezésedre áll.

Te mit hoznál ki belőle?

Az oldalamon (www.csaplarpeter.hu) megjelenő írások szerzői jogi védelem alatt állnak, így azok terjesztése kizárólag az előzetes hozzájárulásommal, továbbá módosítás nélkül, eredeti változatban lehetséges.
PREV

A vírushelyzet és ami utána marad

NEXT

Az idő mindent megold, vagy mégsem?