fbpx

Siker ellen beoltva?

Egy vállalkozó azzal a céllal érkezett hozzám, hogy újra el szeretné érni azt a sikerszintet, amit évekkel ezelőtt már megélt, de azóta csak visszaesést tapasztalt. Mondhatjuk, hogy van ilyen és nem lehet mindig fent lenni, de jogosan merül fel a kérdés, ha már egyszer sikerült, miért nem jön el újra, vagy épp miért nem sikerül megtartani, esetleg fokozni?

Elkezdtük a közös munkát, feltártuk és tudatosítottuk az addig rejtve maradt, a siker útjában álló tényezőket. Igaz az illető – aki legyen Gábor – már nem kezdő volt önfejlesztés területén, de ennek ellenére  több dologgal csak most szembesült. Személyre szabott gyakorlatokat kapott, majd viszonylag rövid időn belül – náhány hét leforgása alatt –  már  jöttek is az eredmények.

A magyarázat egyszerű: a megváltozott énkép segített, hiszen ilyenkor változik a kisugárzás és a környezet már erre reagál.  

Gábor tehát egyszerűen csak másképp gondolt magára, de ehhez még kellett egy fontos tényező: kezdte elfogadni a sikert. Ez persze nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem egy folyamatként megy végbe, aminek az elején jellemzően nagy a lendület, majd később szinte törvényszerűen jönnek a zökkenők. Miért van ez?

Eleinte még nem stabil az új Önkép, vagy mondhatjuk úgy is, hogy még nem teljesen kész az új változat. Ekkor még jól jöhet egy kis erősítés.

A példánál maradva azt javasoltam Gábornak, hogy fontos tárgyalásra még vigyen magával valakit, aki segít neki a feltárt gyengeségeit kiküszöbölni, vagyis olyasvalakit, aki pont abban jó, amiben ő kevésbé. Meg is érkezett egy évek óta várt lehetőség, a szerződéskötés közelget. Nem ment minden simán, több körös egyeztetés zajlott. Az utolsó tárgyaláson Gábor úgy gondolta, hogy már egyedül is el tudja intézni a dolgokat és a szerződés aláírása már csak formaság lesz.  Azonban az aláírás előtti pillanatban – követlenül a papírok és a toll átadása előtt – mondott egy olyan kijelentést, ami miatt mégsem jött létre a szerződés. Majd további lehetőségek és hasonló végkifejletek következtek. Mi is történik ilyenkor valójában?

A dolgok mögé kell nézni, vagyis bele kell menni abba is, hogy mi zajlik a tudatalattiban.

Gábor esetében is itt volt a magyarázat: a tudatalattija szerint nem érdemelte meg a vágyott és a korábban már elért sikert sem. Emiatt nem tudta megtartani és  újra megszerezni sem. Itt ismét meg kell jegyeznem, hogy egy tudatos emberről volt szó, aki elég stabil önismerettel rendelkezett, de még így is ott volt egy olyan tényező, ami kifogott rajta.  

A tudatalattink képes meglepetéseket okozni.

Gábor pl. minden egyes kudarcos eset után teljesen megdöbbent a saját viselkedésén. Viszont pont ez kellett ahhoz, hogy szembe merjen nézni vele! Azóta ezen átlendült, és ha nem is futószalagon jönnek a sikerek, de lépésről lépésre hozza az eredményeket.

A kulcs az volt, hogy ehhez meg kellett győznie saját tudatalattiját is.

A célokat tehát érdemes a tudatallatival összhangban kitűzni, mert egyéb esetben akár úgy is tűnhet, mintha minden összeesküdött volna ellenünk, pl. mintha oltásunk lenne a siker ellen. Ez utóbbi megfogalmazás közel áll a valósághoz, mert a tudatalatti hasonló “védőmechanizmusokat” indít el, mint amikor kórokozó kerül a szervezetbe: a számára ismeretlen programot, betolakodónak minősíti, és egyszerűen nem engedi lefutni.

Hasonlóan működik mint egy hatékony vírusírtó a számitógépen.

Nem mérlegel, hogy mi jó, mi rossz, egyszerűen, ami nem az ismert minta szerint működik, azt nem engedi át a rendszeren. A jó hír, hogy a tudatalatti programot bizonyos technikákkal befolyásolhatjuk annak érdekében, hogy számunkra kedvezően alakítsa életünk eseményeit.

Te is szeretnél sikeresebb lenni életed bármelyik területén? Akkor jól jön egy együttműködő tudatalatti. Technikák, módszerek, személyre szabott tréningek a témában.

PREV

Miért nem sikerül betartani a fogadalmakat?

NEXT

Te észreveszed, ha túlzásba viszed a szerepedet?