fbpx

Miért nem sikerül betartani a fogadalmakat?

Újévkor sok mindent megfogadnak az emberek. Elhatározzák, hogy min fognak változtatni, másképp csinálni, de vajon ebből mennyi sikerül? Sajnos erről nincsenek pontos adataim, de az biztos, hogy ilyenkor veszik meg a legtöbb kihasználatlan fitness bérletet. A fogadalom – legyen az újévi vagy sem – sajnos legtöbbször mégsem teljesül, legalábbis Dunát lehetne rekeszteni azokkal, amik nem jöttek össze.  

Miért ilyen nehéz betartani a fogadalmakat?

A fogadalom tárgya értelemszerűen mindig valami olyasmi, ami még valamiért nincs, vagy nem úgy van jelen az életedben, ahogy szeretnéd. Ez a valami viszont nem véletlenül nincs meg, sőt az is lehet, hogy valójában az elméd veszélyesnek gondolja a kívánt dolgot. Ez akkor is igaz, ha pl. a fogadalom tárgya rossz egészségi állapot, vagy a kedvezőtlen anyagi helyzet megszüntetésével kapcsolatos. Hogy lehet ez? Hiszen evidens, hogy senki sem szeretné fentartani ezeket az alapvetően rossz dolgokat az életében. Vagy mégsem? Megint csak érdemes mélyebbre ásni, mert nem olyan egyértelműen működünk, hogy ez ennyire tiszta sor legyen. Csak egy példa: a legtöbben mélyen belül pl. azért nem egészségesek, mert figyelmet akarnak és azt akarják elérni, hogy foglalkozzanak vele, és komolyan vegyék őt végre.

Nemrég volt nálam egy 30-as hölgy, aki olyan rossz egészségi állapotba került, hogy az orvosok szerint azonnal műteni is kellett. A hölgy miután átnéztük az életét, végül saját maga mondta ki, hogy ez valójában neki nem is olyan rossz, sőt a legjobb, ami történhetett vele. Miért? Olyannyira nem tartotta magát fontosnak, hogy ha egészséges, akkor nem mert volna kiállni magáért, de amikor beteg lett, akkor erre hivatkozva, már meg merte húzni a határait a környezete számára. Ő ekkor kezdte el élni a saját életét, ami elég nagy változásokat hozott, mind a család, mid a párkapcsolat területén. 

Persze nem kellene megvárni a kellemetlen helyzeteket, de mégis gyakran csak ezek tudnak változást generálni. Azért, hogy ez ne így legyen érdemes időben kezdeni az önismeretet és az önfejlesztést, felfedni a tudatalattiban futó programokat és nem egy fogadalomtól várni a csodát. A változás mindig összetett folyamat, tudatosan kell lépésről lépésre haladni. Nem könnyű elkezdeni, de később bizonyos rutin után, már olyan mintha csak a kisebb kinővéseket nyesegetnénk és nem egy egész ágat kell levágni. Én azt kívánom mindenkinek, hogy a lehető legkellemesebb módon jöjjenek a jelzések, arra vonatkozóan, hogy min érdemes változtatni. Nem feltétlenül kell megvárni a testi-lelki betegségeket.

Boldog és sikeres 2019-et!

Ebben az évben is több tanfolyam lesz a témában. ÚJDONSÁG, hogy azoknak, akik nem szeretik a csoportos önismereti tréningeket egyéni formában is  lehetőséget biztosítok. Bővebben itt olvashatsz erről.

 

 

PREV

AJÁNDÉKOZZ ÉLETRE SZÓLÓ ÉLMÉNYT

NEXT

Siker ellen beoltva?