fbpx

Hogyan hat ránk az olvasás?

Indítok egy sorozatot, amelyben olyan hétköznapi tevékenységekről fogok beszélni, amelyek nagyban megváltoztathatják az életedet. Azért jó ezekkel tisztában lenni, mert sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire befolyásolnak minket.

Kezdjük egy olyan egyszerű dologgal mint az olvasás, nagyon érdekes ugyanis az ahogyan hat az elménkre.

Mi történik olvasás közben?

Az olvasás olyan mint, amikor magadban beszélsz, mert belül a belső hangodon kimondod a szavakat. Ráadásul közben automatikusan kommentezel magadban, reagálsz a tartalomra, és ha a leírtak nem teljesen egyeznek a te véleményeddel, elindulhat egy kellemetlen érzés benned. Ez nem feltétlenül tudatosul, de emiatt van, hogy nehéz egy olyan szöveget olvasni ami nagyon eltér attól, amit te gondolsz, Még akkor is ha kíváncsi vagy rá!

Olvasáskor erősen dolgozik a képzelőerő is. 

Igaz nem mindig és nem mindenkinél, de mondjuk egy izgalmas regénynél, vagy egy érzelmesebb cikknél megjelennek a te saját belső képeid is a témával kapcsolatban. Például: ha azt olvasod, hogy valakit megharapott egy kutya, akkor automatikusan beugrik egy kép. Hogy mi pontosan, az a korábbi tapasztalataidon és a saját belső képeiden múlik. Persze alkothatsz saját képeket is. 

Mi történik ekkor?

Automatikusan feleleveníted az ide kapcsolódó emlékképeidet. Ha volt hasonló tapasztalatod, akkor ez jut eszedbe, vagy amit láttál eddig filmeken stb. Ezzel pedig máris még mélyebben rögzül ez az emlék, és az ehhez kapcsolódó információ.

Mindez akár a hitrendszeredre is kihathat. Tegyük fel, hogy még egy kutyaharapásos történetet olvasol, majd még eggyel találkozol, ez akkor már olyannyira befolyásolhat, hogy azt gondolhatod ez egy veszélyes világ, hiszen mennyi támadás történik. Majd jön a következmény, hogy félénkebb, vagy éppen agresszívebb leszel, mint voltál.

Tudom, hogy ez így talán túlzásnak tűnhet, de valójában így működünk!

Amire több példát látunk, olvasunk azt a számok törvénye, vagy egyéb beidegződések alapján általánosítjuk és kiterjesztjük a valóságunkra. 

Tehát ha például sok információt olvasol egy bizonyos témában, egy bizonyos megvilágításban akár a korábbi véleményed várhatóan meg tud változni csupán mennyiségi alapon is. Persze csak ha nem vagy résen és tudatos a dologban!

Sajnos van, hogy a reklámok is ennek mentén működnek: ha elég sokszor elmondanak egy hazugságot, vagy féligazságot azt az emberek egy idő után elkezdik elfogadni.

A kötelező olvasmányoknál ezért is nagyon fontos, hogy miről szólnak,  mert a gyerekek még nem hasonlítgatnak, inkább elfogadnak és az információt és egyből beépíthetik.

Tahát nagyon nem mindegy mit engedünk be az elménkbe, mikkel és kikkel vesszük körbe magunkat. 

Maradva az olvasásnál: ha pl. inkább a bőségről és boldogságról olvasol, akkor nagyobb valószínűséggel kezded el ezt keresni magad körül. Mivel így adott irányba alakítod az életedet, a következmény pl. az is lehet, hogy a világ egyre jobb hely lehet számodra.

Persze fontos tisztázni, hogy csak olvasni még kevés lesz a bőségről, ettől még nem biztos, hogy megjelenik a te életedben is, de legalább közelebb kerülhetsz hozzá.

Éppen ezért jól gondold meg, hogy mit olvasol és mit erősítesz tudatosan vagy épp tudatalatt magadban!

Ha tetszett, olvassd el a sorozatom további cikkeit is!

Filmek
Utazás

Ha szeretnél tudatosabb lenni a saját életedben ajánlom tréningjeimet.

PREV

Mit ér valójában a motiváció?

NEXT

Hogyan hatnak ránk a filmek?