fbpx

Merd a világot szürkének látni!

Merd a világot szürkének látni!

A világ és benne minden ember szerintem szürke. Nézzük meg pl. a Yin-Yang szimbólumot, a feketében a fehéret, a fehérben feketét, majd keverjük össze a két színt. Kijön a szürke.

A fekete-fehér, vagyis a „csak jó” és a „csak rossz” gondolkodás a gyermeki egyszerűségre jellemző. Például, ami egy népmesében egyértelmű, hogy ki a barát és ki az ellenség, az a felnőtt életben már jóval bonyolultabb történet. Sok a szürke.

Sokan mégis tudatosan vagy sem, de igyekeznek mindent feketén-fehéren látni. Így lehet az, hogy megítélnek egy embercsoportot a vallása, a bőrszíne, a zenei érdeklődése, a kedvenc sportcsapata stb. miatt. Miért jó ez? A válasz: azért, mert ez egyértelművé teszi és leegyszerűsíti a bonyolult életet, hiszen megvan ki a jó, és ki a rossz.

Érdemes megkeresni magadban, hogy mi fekete és mi fehér, vagyis, hogy mi a jó és mi a rossz benned a saját megítélésed szerint. Érdekes, hogy amit te jónak, vagy rossznak tartasz, azt nem biztos, hogy mások is így látják. Merj kételkedni abban, amiben eddig biztos voltál, kérdőjelezz meg minden „bizos jó”, vagy „biztos rossz” dolgot magadban és merd a világot szürkének látni.

Miért jó ez neked? Amikor már tudod, hogy az élet egyszerre fekete és fehér akkor, ha van is előtted egy akadály, mindez jól jöhet, mert egyszerűen csak elfogadhatod, hogy az élet ilyen. Ha összekevernénk szürke. Hiszen minden jóban van valami rossz, és minden rosszban van valami jó.

PREV

Hogyan működhet az elméd?

NEXT

Interjú -a kételkedés pillanata az első lépés a változás felé