fbpx

A tűzönjárás rejtélyei

A tűzönjárásnak ősi hagyománya van, de manapság is alkalmazzák és sokan ki is próbálják. Te mit gondolsz róla? Próbáltad már?  Ebben az írásban a saját tapasztalataimat osztom meg, és arról is szó lesz, mire érdemes figyelni, hogy ne égesd meg magad, se fizikálisan, se máshogy.

A koszos láb és a tiszta zokni esete

Az én első gyakorlati tapasztalatom a témában 20 évvel ezelőtt történt, egy ezoterikus tanfolyam végső akkordjaként óriási élményként éltem meg. Körülbelül kétszáz ember együtt hangolódott, tisztult, majd egyesével, szépen sorban megindult az 5-6 méteres parázs szőnyegen. Az emberek egymás után végigsétáltak. A legnagyobb bizonyíték arra, hogy át lehet menni és túl lehet élni, számomra akkor és ott az volt, hogy egy anyuka a még pelenkás gyermekével kézen fogva átsétált a parázson. Utánuk mentem én is. Langyosnak éreztem a forró parazsat, de ha lassítottam, akkor egyre melegebb lett a lábam alatt a talaj. Amikor túl voltam rajta, óriási dolognak gondoltam, és fantasztikusan éreztem magam. Otthon megmutattam a szüleimnek a hamus lábam, és boldogan meséltem a hatalmas élményt, de ők csak annyit jegyeztek meg, hogy: “A koszos lábadra húztad a tiszta zoknit?” Azóta többször is részt vettem hasonló eseményeken, sőt az elvonulásokon magam is tartok ilyet.

Különleges képességekre van hozzá szükség?  

Szükségesek pl. böjtök, meditálások, tisztítások ahhoz, hogy valaki át tudjon sétálni a parázson? A válasz az, hogy nem. A parázs porózus szerkezetű, rövid ideig akár kézzel is megfogható. A porózus szerkezet miatt a bőrünk egyszerre csak nagyon kis területen érintkezik a parázzsal. A fa égésekor egyébként nem a fa lángol, hanem a hő hatására éghető gázok okozzák a láng jelenséget.

Mire kell figyelni, ha úgy döntesz kipróbálod?

Ahhoz, hogy elkerüljük a fizikai sérülést fontos a felkészültség. Hallottam olyan esetetről is, ahol valaki aszfalton csinált tűzönjárást, az aszfalt megolvadt és kórház lett a vége. Fontos tehát a helyszín, a terep kiválasztása: tiszta kavicsmentes föld, vagy homok legyen alul. A parázs porózus, de a kövek, beton, fémek, olajszármazékok, aszfalt, gumi, műanyagok nem, és ezek súlyos égési sérüléseket okozhatnak. Vagy éppen a nagyon nedves talajból hő hatására gőz keletkezhet, ami megint csak égési sérüléseket eredményez. Ha valakinek izzadós a lába, vagy hólyag van a talpán szintén veszélyes lehet. Természetesen csak mezítláb szabad a parázsra lépni és a nadrág/szoknya annyira fel legyen tűrve, hogy véletlenül se érjen a forró hamuhoz vagy a közelébe. Fémet, pl. bokaláncot, lábujjgyűrűt tilos viselni! Folyamatosan kell haladni, vagy a lábat emelgetni, hogy a parázs más-más ponton érintkezzen a bőrrel, így nem vesz fel annyi hőt és nem melegszik fel annyira, hogy kellemetlen legyen. Ettől függetlenül mindenki csak saját felelősségre merészkedjen a forró parázsra.

Mire használják, mi a hatása?

Sok helyen túlmisztifikálják az eseményt, esetleg ennek kapcsán bizonyos képességek meglétét vélik felfedezni, kihasználva az emberi hiszékenységet. Legyen gyanús, amikor valaki azt bizonygatja, hogy ezáltal több, beavatott leszel, esetleg azt mondja ezt csak itt tudod megtanulni stb. Annak tudatában érdemes kipróbálni, hogy a tűzönjárás megfelelő kivitelezéssel viszonylag veszélytelen folyamat. Én a parázson járást mint segítő eszközt arra használom, hogy emberek túl tudjanak lépni a saját korlátaikon. A fenti információkat mindig elmondom előtte, de még így is az a tapasztalatom, hogy úgy a tűzbe lépni, hogy egész életünkbe azt hallottuk, hogy a tűz veszélyes, mindenképp felszabadító élmény. És ami a lényeg: ennek hatására sokan elgondolkodnak, vajon még mik lehetnek azok a korlátok, amelyek csak a fejünkben léteznek.

 

PREV

A változás érzékeléséről

NEXT

Mi van még benned?