fbpx

Te inkább érzelmi, vagy inkább logikai alapon működsz?

Az életünket áthatják az érzelmek, és mindent irányítanak, vagy az emberek nagy része inkább logikusan működik?

Nos, ha ez utóbbi igaz lenne, akkor vajon lenne pl. ennyi elhízott ember? Vagy ennyi káros szenvedélyű? Vagy olyanok, akik rossz, negatív kapcsolatban vannak? Hiszen, ha valami nem egészséges, rossz, romboló, akkor logikusan gondolkozva illene változtatni. Méghozzá azonnal.

Ahhoz, hogy megértsük, miért nincs így, ahhoz jobban meg kell érteni az érzelmeinket.

Mik is az érzelmek pontosan? 

Az érzelmek a múltból fakadhnak, és nem mindig kompatibilisek a jelen helyzettel.  

Talán veled is történt olyan, hogy gyerekkorodban rádszóltak, hogy ne beszélj dühösen, maradj csendben, vagy épp egyél meg mindent, mert nem lehet maradék – és mindez beégett mélyen a tudatodba. Sajnos erre nem feltétlenül emlékszünk, viszont könnyen előfordulhat, hogy valaki még felnőttként is viseli a következményeket. Például lehet, hogy valaki csak ezért visszahúzódóbb jellem, mert annak idején, amikor még nem tudta megvédeni magát, rendszeresen elnyomták és nem vették figyelembe. 

Miért megy ilyen mélyre a szülői parancs?

Mivel alapvetően minden gyerek jó akar lenni, ezért a szülői utasítások beéghetnek a tudatunkba.

A szülőknek és a jógyerek képnek való megfelelés miatt  bizonyos utasítások olyan erősen tudnak beégni, hogy tudat alatt végig kísérhetnek egy egész életet. Pl. egy “Nem érdekel a véleményed” parancs miatt lehetséges, hogy valaki, amikor szüksége lenne rá, hogy beszéljen akkor sem tud, mert automatikusan bekapcsol a gyerekkori program, hogy akkor leszel jó, ha csendben maradsz. Vagy épp valakinek az egészsége érdekében kellene elkezdeni fogyni és sportolni, de ezt a logikusnak tűnő dolgot, simán felülírja egy régi berögzülés, miszerint nem ehet keveset.

Vajon neked is vannak-e ilyen parancsok a mélyben?

Igazából mindenkinek van valamennyi, kinek több, kinek kevesebb, hiszen ebben sem vagyunk egyformák, mint ahogyan az életünk sem az.

Amennyiben tudni szeretnéd, hogy mennyire éled a saját életed, és mennyire hat rád az, amit egykor “beléd kódoltak”, akkor kezdésnek próbáld ki az alábbi gyakorlatot:

Gyakorlat: Gondold el, hogy ki lennél a történeted nélkül. Ha nem lenne ez vagy az a bajod, gondod, problémád, tényeződ stb.. (Bármi ami most úgy érzed hogy most nyomaszt). Mi lenne, ha egyszerűen szabadon éreznéd magad és azt csinálhatnád, amit csak akarsz? Írd is le néhány mondatban! Előfordulhat, hogy gondot okoz, hogy mindezt elképzeld és beleéld magad. Ez azért van, mert sokszor teljesen azonosítjuk magunkat a problémákkal. Szóval ha így van, az is teljesen normális. Ne add fel, próbáld újra és újra! Ilyenkor érezheted, hogy megváltoznak az érzelmeid, és hogy az embereket és a világot is másképp látod. Szinte egy másik ember vagy. Figyeld meg, hogy mekkora a különbség az elképzelés és a valóság között!

  • Ha viszonylag kicsi, akkor vagy nagyon szerencsés vagy, vagy már sokat dolgoztál magadon.
  • Ha túl nagy, akkor szinte biztos, hogy sok lelki akadály van benned, amin érdemes dolgoznod.
Fontos tehát, hogy megértsük az érzelmeinket, mert akkor tudunk alakítani rajta, és így lesz az életünk egyre boldogabb.

Szeretnél további információkat, gyakorlatokat?

Akkor iratkozz fel a hírlevelemre IDE KATTINTVA.

Rögtön belevágnál egy intenzívebb önismereti folyamatba?

Akkor lépj be az online klubba, ahol heti rendszerességgel találkozunk, és foglalkozunk ilyen és hasonló témákkal! TUDJ MEG TÖBBET RÓLA ITT!

PREV

Máris a komfortzónán kívül vagyunk?

NEXT

A vírushelyzet és ami utána marad