fbpx

Mi jellemző a férfiakra a problémás helyzetekben?

A férfiak szeretik nem megkeverni a dolgokat

Úgy kell elképzelni, hogy dobozokat hoznak létre, és ezekben a dobozokban tartják az eltérő emlékeket, érzelmeket. Ezek lényegében különálló elemek. Többek között emiatt van az, hogy egy férfinak nehezebb beszélni a problémáiról, mint a nőknek, mert könnyen lehet, hogy azt sem feltétlen tudják, hogy melyik dobozban lévő téma a beszéd tárgya.

Nehezebben látják be, hogy valami baj van

A kellemetlen élethelyzetet, azaz a problémás dobozt próbálják elnyomni és inkább keresnek egy kényelmesebb dobozt, amivel foglalkozhatnak. Sokszor a helyzetet is megpróbálják kicsinyíteni, elbagatellizálni és kinevetni.

Előfordulhat, hogy jobbnak állítják be a helyzetet és önmagukat is

Társaságban különösen jellemző a férfiakra, hogy alapból jobbnak akarják magukat mutatni, mint amilyenek. Ez a nőknek furcsak lehet, de valójában a férfiaknál ez egy ösztönös viselkedés, mert ez  leginkább akkor jellemző, ha egy terepen még nem tisztázott az alfa szerep. Ilyenkor valójában ezt akarják megszerezni.  Kivéve, ha az már egyértelműen látszik, hogy foglalt.

A legtöbb férfi elsőre hárít és kitér a lelki fájdalom elől

A legtöbb férfi a probléma hatására elsőre hárítani kezd, és inkább belemenekül, egy-egy olyan helyzetbe, ahol a lelki fájdalom csökken. Ez mondjuk lehet egy kiadós horgászat, de van, akinél némi alkohol, extrém sport, vagy csak tv bámulás, játék, ami “segít”.

A dolog veszélye lehet, hogy egészen addig, amíg nem akarják kezelni a problémát, addig folyamatosan ismételhetik a bevetett stresszkezelőket, vagy azokat felváltva. Ezek viszont sajnos komolyabb helyzetben  nem segítenek. Sőt ez egyik útja hogy valaki függő legyen valamelyik sajátos stresszkezelő “megoldásától”.

Ha a kivonulás nem segített utána állnak bele a helyzetbe

Igaz, el kell ismerni, van amikor  tulajdonképpen működik, a “barlangba való elvonulás”,vagyis a problémák elől való kivonulás segíthet, hiszen a legtöbb konfliktus magától is megoldódik. Persze nem minden. Van, amikor ez kevés, mert egészen egyszerűen személyesen kell megoldani egy helyzetet és bele kell állni még akkor is, ha kellemetlen. Ilyenkor az elvonulás abban segít, hogy a féfi újra rendezze felkevert gondolatait, a helyzetet még nem feltétlenül oldja meg.

A legtöbb dolgot ki lehet fejezni tőmondatokban

Amikor mégis eljut oda a helyzet, hogy beszéljenek e barát(ok) előtt pl., akkor nagyon jellemző egyfajta konkrét, tömörség, azaz minden dolgot ki lehet fejezni tőmondatokban is.  Az érzelmeket nem feltétlenül színesítik, és alapvetően a “jól vagyok” vagy “rosszul vagyok” tökéletesen elég a teljes skála kifejezésére.

Általában akkor beszélnek egy problémáról, ha már ég a ház

A férfiak, egészen addig, amíg az adott problémát nem érzik elég nagynak, addig leginkább nem is hajlandóak foglalkozni vele, főleg nem beszélni róla. A beszédet egyébként is a nőkkel ellentétben, igazából “csak” szükséges tényközlő dolognak tartják. A problémák  férfias feloldása pedig az, amikor kiviccelik, lekicsinylik a helyzetet és kinevetik egymást, röhögnek egy jót.

Amikor beszélnek már többnyire a megoldásért teszik ezt

A férfiak,  amikor beszélnek az életükről, akkor konkrétan a problémáról, különösebb körítés nélkül teszik azt, és kizárólag azért, mert már meg is akarják oldani azt. Ezt én is inkább tapasztalom a férfiak esetében, hogy ha segítségért jönnek, akkor ők már ténylegesen részleges vagy teljes megoldást keresnek, mindenféle felesleges sallang nélkül.

Tehát a férfiak összességében csak akkor tesznek bele sok energiát valamibe, amikor már tényleg azt akarják, hogy a dolgok rendeződjenek. Akkor viszont begyorsulnak az események.

Szóval hölgyeim türelem 🙂

A valódi változáshoz idő és energia, akarat, és persze képességek is kellenek. A jó hír, hogy önfejlesztéssel ez is  tréningelhető, és így egyre könnyebb lesz venni az akadályokat és megérteni az ellenkező nemet.

Tetszett a cikk? Gyere vissza a folytatásért!

Facebook oldalam

Instagram profilom

Hírlevél

PREV

Amit tudni érdemes a nők stresszkezeléséről

NEXT

Ami bent, az kint - hogy is van ez?