fbpx

Amit tudni érdemes a nők stresszkezeléséről

Folytatom a párkapcsolati témát. A legtöbb feszültséget okozó tényezők közül jöjjön most a stresszkezelés, először a női oldalról megközelítve.

A nők fő stresszkezelési módszere a kibeszélés

A nőkre jellemző, hogy a stresszt úgy tudják feloldani magukban, hogy kibeszélik azt. Alapvető szükségletük, hogy az aznapi történéseket, vagy érdekesebb párkapcsolati eseményeket részletesen elmesélik a barátnőjüknek, párjuknak.

A történetek mesélése közben jellemző, hogy csapong a mondanivalójuk, ugrálnak az érzelmek között.  Ez persze teljesen normális, hiszen ilyenkor inkább a hallgatóságra van szükségük. Olyasvalakire, aki figyel rájuk, és lehetőleg végig is hallgatja őket.

Ilyenkor nem az a cél, hogy megmondja nekik valaki, hogy mit kell tenni, mert nem feltétlenül a megoldás érdekli őket. Valójában sokszor nem is a téma a lényeg, hanem csak az, hogy figyelmet kapjanak.

Miért kell ez a kibeszélősdi?

Egyszerűen azért, mert ha a nők elmondhatják, hogy mi a bajuk, vagy csak azt, hogy mi történt velük – és az most mindegy, hogy mennyire fontos információról is van szó – akkor megnyugszanak. Máris kisebbnek érzik a problémát, és ettől megkönnyebbülnek, újra energikusak lesznek.

Amikor ettől kiegyensúlyozottabbá válnak, az olyan érzés mintha a helyére kerültek volna a dolgok. Miközben valójában nem változott semmi, csak ők maguk kerültek vissza a középpontjukba.

Mire kell ilyenkor figyelni?

Ezafajta hatása a kibeszélősdinek, akkor nem segít igazán, ha a szóban forgó problémák túlnőttek rajtuk, és hosszú távon sem tudják megoldani, azaz nem változik semmi. Ekkor egyfajta ördögi kör indulhat el. A visszatérő, beragadt problémák ugyanis előbb-utóbb panaszkodások lesznek, és ez elnehezíti mint a baráti, mind a párkapcsolatot. Ezt fontos észrevenni.

Amikor már inkább panaszkodás a cél, akkor nem ajánlott megoldásokkal jönni, mert sokszor erre a válasz a hárítás, sértődés lesz. Valójában tudatalatt a változást akarják elkerülni.

Ugyan nem ez a cikk témája, de itt jegyzem meg, hogy, amikor valaki segítőhöz fordul, akkor érdemes erre figyelni, hogy az adott beszégetőpartner (legyen az coach, pszichoterepeuta, vagy bármi más alternatív segítő) ne csak azért üljön ott szemben, amit akár egy barát is megtenne. Azaz, hogy végighallgatja a másik számára megkönnyebbülést hozó beszélgetést, de segíteni már nem tud. A változáshoz ez ugyanis még kevés lehet. 

Még egy fontos “mellékhatás”

Jó tisztában lenni vele, hogy akinek egy nő rendszeresen kiönti a szívét az a valaki egyre fontosabb lesz számára. Elkezd egyre jobban kötődni hozzá. Innen eredhet az is, hogy miért nincs férfi-nő között hosszú távon barátság, hiszen a meghitt kapcsolat hatására a szexuális vágy is könnyebben ébred fel az ellenkező nemű barát irányába.

Volt is egy ilyen esetem, amikor az megtörtént. Ráadásul maga az elfoglalt férj kérte meg az egyik barátját – aki ellentétben vele nagyon jó volt a megértő és együttérző hallgatásban – hogy beszélgessen a feleségével. Ő maga ezt inkább csak nyaggatásnak vette. A férj ugyan érezte, hogy mire van szüksége a feleségének, és le akarta tudni a “feladatot”, de azt már nem tudta, hogy milyen veszélyei lehetnek ennek. A barátja ezeket olyannyira jól kezelte, hogy a feleség egy idő után elkezdett szexuális vonzalmat is érezni irányába. Akkor értette meg a férj, hogy mit tett, azaz nem tett meg eddig a feleségéért. A megoldás az volt, hogy ezek után nem találkozhattak kettesben, és inkább a férj kezdte el meghallgatni a párját. Elkezdett jobban figyelni az igényeire, sokszor csak ennyi kell a boldogsághoz. 

A nők, ha megértő és meghallgató közegben vannak, akkor máris kiegyensúlyozottabbá válnak. Fontos azonban, ha nő vagy elfogadni, hogy a partnered nem mindig képes ezt a figyelmet megadni neked, ha pedig férfi akkor pedig azt, hogy milyen nagy jelentőséggel bír az egy nőnek, ha meghallgatod. Mindkét félnek kell tehát a határait feszegetni.

A lényeg, hogy végső soron megéri, mert sokkal kevesebb lesz a feszültség a hétköznapokban.

A következő cikk a férfiak stresszkezeléséről fog szólni, ha nem szeretnél lemaradni, iratkozz fel ITT.

PREV

Párkapcsolat elvárások nélkül, mennyire lehetséges ez?

NEXT

Mi jellemző a férfiakra a problémás helyzetekben?