fbpx

Tanácsok nőknek férfiakhoz

Az alábbiakban pár olyan dolgot gyűjtöttem össze, ami sokat segíthet abban, hogy zökkenőmentesebb legyen a kapcsolatod a férfiakkal.  Az a célom, hogy jobban megértsd,  hogy egyszerűen másképp működnek a férfiak, és emiatt sokszor valóban nem könnyű az együttélés, de:

a megoldáshoz az nem vezet el, ha azt akarjuk, hogy majd a másik más lesz és változik. Az sokkal inkább, ha kialakítunk egy másfajta, rugalmasabb és megértőbb hozzáállást. Ez vezet harmónikus(abb) kapcsolathoz.

Egy korábbi cikkben már volt szó róla,  hogy a férfiak alapvetően különböző egységekben gondolkoznak. Dobozaik vannak, amiknek tartalma témája, nem feltétlenül függ össze. Ezért is kommunikálnak nehezebben, főleg érzelmekről.

A nőknek eközben szinte minden mindennel összefügg, nem elkülönítve gondolkoznak dolgokról, és így simán tudnak egy mondaton belül is témát ugorva beszélgetni egymással. (Persze férfiaknál is lehet ilyen, de most alapvető különbségeket igyekszem kiemelni.)

A férfiaknak a téma dobozok közt van egy nagyon fontos “semmi doboza” is. Ez a semmi állapota, eltérő, hogy ez kinek mit takar. Van akinek egy fél óra tévézés kell, hogy elvonuljon, van aki meditál, olvas, vagy játszik. Akinek szokása bedob egy “egészségügyi” sört, vagy pohár bort, találkozik, beszél a haverokkal. Ez segít, hogy könnyebb legyen a váltás, mert így tudja magát ősszerakni.

Tehát fontos megengedni neki, hogy időnként a semmi állapotába kerüljön.  Erre nem csak akkor van szüksége, ha valami sok, hanem akkor is, amikor vált két téma, vagy tevékenység között. (pl. munka után család). Ez a nőknek valamiért könnyebben megy a férfiaknak nem feltétlenül.

(Viszont itt jegyzem meg, hogy figyelni kell az arányokra. Különösen, ha egy férfi már túl sok időt tölt el a “semmi dobozába”, mert pl. már  játék vagy tv függő, esetleg alkoholista. Ilyenkor már nagy a baj és folyamatosan kimenekül a valós életéből. Mindezt azért teszi, mert így biztonságérzetet kap, és ettől úgy érezheti hogy ura az életének. Ez természetesen csak illuzíó.)

Ez a semmi állapotába engedés, tehát nagyon fontos a férfinak az alapokhoz, hogy rendezni tudja magát, de jöjjön még pár hasznos “praktika”:

Ne javítsd ki miközben beszél!

A férfiaknak alapvetően az van bekódolva, hogy az a hím aki közbevághat, az a főnök. Egy-egy közbevágás, kijavítás tehát neki – ha nem is tudatosan – de azt jelentheti, hogy ő alacsonyabb lett a rangsorban, és ez dühött válthat ki belőle.

Ne várd el, hogy színesen beszéljen az érzelmeiről!

Amikor egy férfi jól van, akkor jól van, ha rosszul van, akkor rosszul. Ilyen egyszerű, nincs annyi árnyalata. Nem mondom, hogy ezt ettől pontosabban nem is tudja megfogalmazni, de az biztos, hogy az több időbe telik, ha egyáltalán foglalkozik ezzel.

Ne sértődj meg, ha úgy tűnik lebecsüli a problémádat!

Amikor a nehézségekről beszélsz, akkor előfordulhat, hogy a férfi ki akar nevetni lekicsinyli, vagy épp nagyobbnak látja a problémát. Ez férfiak közt normális. Ez egyébként azért is van, mert a nők túl érzelmesen beszélnek, és ez összezavarhatja az alapvetően fekete-fehérben gondolkozó férfit. Nem fog tudni súlyozni annyira mi nagy probléma neked, mi nem az.

Ne lepődj meg ha megoldásokat kapsz, akkor is ha nem kérted!

Ha egy férfi problémát érzékel, akkor könnyen lehet, hogy csípőből megoldásokkal bombázz. Ezt persze mind azért teszi, mert fontos vagy neki, csak épp férfiasan közelíti meg a helyzetet, vagyis nem feltétlenül tudja, hogy esetleg most nem is erre van szükséged.

Legyél konkrét, mert az egyértelmű tőmondatok üzenete jobban átmegy.

Mivel a férfiak érzelmek kifejezésére vonatkozó szókészlete, általában kevesebb mint a hölgyeké, ezért inkább az egyértelmű tőmondatokat szeretik. Egyszerűen csak jelezd neki, hogy éppen mire van szükséged. Például:

  • csak arra van szükséged, hogy figyeljen rád, és nem kell megoldást is adnia, csak elég ha meghallgat, megért.
  • Hasonlóan érdemes egyértelműsíteni, hogy ha pl. gyengédségre vágysz és szeretnéd, hogy megmaszírozzon, de nem feltétlenül szeretnél mást … akkor ezt is el lehet mondani, hogy “csak” ennyit szeretnél. A “lehet” nem egyértelmű és ezzel nem biztos, hogy tud mit kezdeni.

Türelem, türelem, türelem

Azt tapasztalom, hogy sok hölgynek ez kiábrándító lehet, hogy a férfiaknak mindent a “szájába kell rágni”, de ha jó-jobb minőségben együtt akartok élni, akkor ezt a pár dolgot érdemes figyelembe venni és betartani.

Máris egyszerűbb lesz mindenkinek. 🙂

Sok sikert!

Tetszett a cikk? Ha hasznosnak találtad, iratkozz fel ide kattintva, és nem maradsz le a többi részről sem! 

PREV

Ami bent, az kint - hogy is van ez?

NEXT

A kötelező boldogság hazugsága