fbpx

Boldog párkapcsolat – régen tényleg könnyebb volt?

Gyakran hallom, hogy régen nem volt ennyi bonyodalom, megcsalás, válás. Ezzel nem feltétlenül értek egyet, mert szerintem a kapcsolatok régen sem voltak egyszerűbbek, vagy jobbak, sokkal inkább természetesebb volt az, hogy az emberek szükségből, kényszerből, illemből toleránsabbak, és látszólag elfogadóbbak voltak. Mindez tehát nem feltétlen tudatosan történt, inkább volt szokás és elvárás, aminek a legtöbb ember automata üzemmódban igyekezett megfelelni.

Csakhogy érzelmek régebben is voltak, és bizony tették – próbálták tenni – a dolgukat.

Előfordultak akkor is bonyodalmak, de kevésbé lehetett felvállalni, hiszen nem került annyi minden napvilágra. Nem kampányoltak ellene, vagy mellette. A világ alapvetően egy sokkal zártabb szférában mozgott, nem érte az embereket ennyi inger, és a lehetőségek is sokkal korlátozottabbak voltak. Ettől függetlenül az érzelmek akkor is tomboltak, csak másképp kezelték őket és pusztán neveltetésből is képesek voltak elnyomni és háttérbe szorítani. 

Miért érezhetjük úgy mégis, hogy sokkal nehezebb ma?

Manapság azért működik ez a terület körülményesebben, mert valamilyen szinten már mindkét nem önmegvalósítani szeretne, és minden, ami ennek elérésében akadályt jelenthet az egyén számára az feszültséget okozhat a kapcsolatban. Ilyen belső motivációkkal  a tolerancia hányados a másik ember felé csökken. (Ez egyébként nem csak a párkapcsolatokra hat, de most maradjon ez a téma.) Emellé jön még az, hogy sokkal kényelmesebbek lettünk, hiszen a modern kor sok mindenben kiszolgál minket.

Korunk következménye, hogy sokan a párkapcsolatokhoz is hasonlóan állnak, mint a tárgyakhoz. 

Az emberek régebben – ugyan elsősorban kényszerből – igyekeztek mindent megjavítani, ami egy másfajta hozzáállást váltott ki az élet minden más területén is. Ez ma már nem magától értetődő. Csak olyan hétköznapi dolgokra gondoljunk, mint zokni stoppolás, foltvarrás, kisebb otthoni szerelések. Ezek kihalóban vannak, mert olcsóbb újat beszerezni, vagy mert csak fárasztó a régivel munkálkodni. Persze az is benne van, hogy a technológia fejlődése miatt már sok mindenhez speciális szaktudás szükséges.

Mindeközben a párkapcsolat sok energiát és időt is igényel, amiből nem marad sok otthonra.

Legalábbis, ha szeretnénk, hogy a kapcsolat hosszú távon jól működjön, akkor mindenképp tenni kell érte. Ezt sokat halljuk már, de ismeret nem feltétlenül van hozzá, jó minták még kevésbé. Viszont van még ennél nagyobb probléma, méghozzá az, hogy idáig legtöbben el sem jutnak, mert viszonylag  kevés ember hajlandó eleve tenni érte. Miért? Egyszerűen nem ehhez szokott. Akárcsak a tárgyaknál: van mindig jobb-újabb, könnyebben cserél, mert nem feltétlenül kell megvárni, hogy valami végképp elromoljon. Az internetes társkeresés különösen ráerősít erre a tendenciára.

Úgy lapoznak az emberek a lehetséges partnerek között, mintha egy termékkatalógust pörgetnének.

Ez ijesztő! Legalábbis az idősebbeknek jobban, a fiataloknak kevésbé. Nekik sokszor ez már természetes, hiszen ők teljesen ebbe a közegbe csöppentek, így nőttek fel. Máshonnan indulnak, és nekik át kell értékelni utólag, azt amit egykor természetesnek tekintettek. Az idősebb generáció  még emlékszik rá, milyen megdolgozni érte, de időközben ők is elkényelmesedtek. Elsősorban tehát – legyen az bármilyen korosztály – amíg a felismerések hiányoznak, addig kár is bármilyen megoldási stratégiákat ecsetelni.

Van, hogy már maga a kapcsolat lehetősége is bizonytalanságot vált ki

Dönteni, azaz valakit kiválasztani a többi közül valójában nem csak azt jelenti, hogy letesszük a voksot egy bizonyos valaki mellett, hanem ezzel együtt a többi legetőségnek nemet mondunk. Sokakat már ez önmagában sokkol. Nem mer, nem képes, vagy nem akar egy döntéssel az összes többire nemet mondani. És ez sem feltétlenül korfüggő, sokkal inkább érettség és elfogadás kérdése. Bár kétségtelen hogy idővel és tapasztalatokkal felvértezve már hajlamosabb másképp gondolkodni az ember,  hiszen megtanulja hogy a dolgok nem feltétlenül csak feketék, vagy fehérek. Mindig két oldal van legalább és párkapcsolatokban is sosincs olyan, hogy csak az egyik a hibás.

Mi okozza a legtöbb problémát a párkapcsolatokban?

Végigveszem a leggyakoribb okokat a folytatásban, ha biztosan olvasni szeretnéd, iratkozz fel a hírlevelemre.

 

PREV

Neked milyen érzés a nyaralás után visszatérni a hétköznapokba?

NEXT

Párkapcsolati csatatér: amikor az eltérő családi minták küzdenek