fbpx

Miért érdemes rendszeresen lelkileg is tisztálkodni?

Nem csak fizikálisan, hanem lelkileg és szellemileg is meg lehet fertőződni, és hasonlóan mint a fizikai testünk, az elménk is be tud porosodni, makacs foltok jelenhetnek meg rajta.  IIyenkor lelkileg is érezhetünk piszkosság, vagy rendetlenség érzést, az elménkben felhalmozódott “kosz” miatt. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha lelki higiénia gyakorlásával teszünk ellene. Méghozzá rendszeresen.

A belső terepen is rendszeresen kell takarítani, és alkalmazni a lelki tisztálkodásra vonatkozó gyakorlatokat.

 Már biztos tapasztaltál olyat, amikor valami nagyon felzaklatott napközben, akkor éjszaka sem hagyott nyugodni a dolog.  Bár lehet, hogy nem egy nehéz főnök, fárasztó kolléga, vagy egy veszekedő férj/feleség képében jelenik meg a szóban forgó esemény, hanem medvék, sárkányok, üldözés, egyéb zaklatott történések képében jön elő. Ilyenkor a tudatalatti az érzések nyelvén kommunikál, és eközben ugyanazt a tehetetlen, vagy veszélyes érzést élheted meg.

Ajánlatos tehát még elalvás előtt rendezni a gondolatainkat – legyen akár pozitív, vagy negatív élmény –  mert így nagyobb eséllyel lesz pihentető álomban részünk.

Amikor valami kifejezetten bánt bennünket, azt érdemes elengedni, vagy legalább a feszültséget csökkenteni, ha nem akarjuk, hogy kísértsen minket, ugyanis a történések beépülése a személyiségbe alváskor történik.

Hogyan lehetséges ez?

Első fontos lépés átgondolnod, hogy valójában meg tudod-e oldani a problémát, ami nyomaszt.

Lehet például, hogy egy szeretted miatt aggódsz, de ne feledd, hogy ezzel végképp nem oldasz meg semmit. Többet ér és egyszerűbb, ha elmondasz egy imát érte, és pozitív gondolatokat küldesz felé. Máris többet tettél mint az aggodalmas gondolatokkal, mert ilyenkor valójában azt sugallod az illető felé, hogy nem bízol az benne.

Nem árt átgondolnod, majd kimondanod magadnak, hogy valójában meg akarod-e oldani a szóban forgó helyzetet.  

Vegyünk példának egy problémás párkapcsolatot. Amikor még nem fáj eléggé, akkor inkább csak rágódnak az érintettek. Ilyenkor is érdemes kimondani – ha kell hangosan  – hogy: “Igen, a helyzet kellemetlen, de még nem akarom megoldani.” Lehet hogy furcsa de ettől máris jobban érezheted magad, hiszen ezzel a fölösleges tépelődésnek végét lehet venni.

Akármilyen is volt az adott nap, a teljes napot nézd végig.  Gondold át, hogy mi minden történt veled, hiszen biztosan voltak jó dolgok is.

Mivel az ember hajlamos a napjából kiragadni egy egy számára nagy érzelemmel járó történést és ez alapján felcímkézni, erre tudatosan érdemes figyelni.  Egyszerű mindennapi példa, hogy ha valakit ért reggel egy kellemetlen élmény, akár csak lekéste a buszt, vagy dúgóba ült, akkor ez kihat a továbbiakra, majd hajlamos lehet általánosítani, hogy az egész napja rossz volt.

Vagy egy kicsit elrugaszkodva, de pl. az életünk egyes korszakaival kapcsolatban is hajlamosak vagyunk általánosítani és azt mondani, hogy az egész gyerekkorunk, jó vagy rossz volt. Pedig még a legborzalmasabb helyzetekben is lehetnek legalább semleges pillanatok. Hasonló leginkább a párkapcsolatok területén, a vállásoknál szokott előjönni, hogy  az egykori szerelmesek azt mondják a másikról, hogy az elmúlt időszakban már csak szenvedtek. Miközben ez épphogy nem segíti az elválást és a lezárást, mivel minden erős érzelem erősíti a kötődést. Éppen ezért:

Vedd végig az aznapi apróbb mozzanatokat is, legyen az akármilyen “kisértékű”, mert más szemlélettel máris nem a borús részre koncentrálsz.

A boldogság egyik titka, hogy elfogadjuk az élet árnyékos oldalait is, és a nehezebb napokon értékeljük a kisebb örömöket is. Ez nagyon fontos ugyanis, hogy megőrizzük és fenntartsuk a lelki egészségünket.


Tetszett a cikk, kipróbálod a tanácsokat?

Maradjunk kapcsolatban, így nem maradsz le az újdonságokról. Ajánlom a Facebook oldalam vagy

 iratkozz fel hírlevelemre ittés rendszeresen tájékoztatni foglak hasonló anyagokról.

 
PREV

Úgy érzed, hogy sok a stressz az életedben? Adok pár tippet!

NEXT

Pár gondolat a változás hatásairól