fbpx

Ki a pozitív ember?

Ti mit gondoltok pozitív az az ember, aki minden körülmények között boldog és pozitív? Szerintem ez így nem igaz, és érdemes a dolgok mögé nézni. Ha tényleg pozitív akar valaki lenni, akkor először is engedni kell a negatív érzelmeket is előtérbe jönni. Azt tapasztalom, hogy nagyon gyakoriak az elfojtások, vagyis a múlt fájdalmasnak megélt emlékeinek önmagunkban való lezárása. Ez az amikor valaki úgy csinál mintha nem is történt volna meg az a valami.  De hogyan lehetünk boldogok, pozitívak, miközben félünk a rosszkedvünktől, a negatív emberektől, vagy a kellemetlen emlékektől?

Valójában a kedélyállapotunk mutatja mi van velünk

Sokszor előfordul, hogy úgy érezzük, valaki túlreagál egy helyzetet, embereket. Ez velünk is előfordulhat, de ezt alapból kevéssé vesszük észre. Mi történik ilyenkor? Szinte biztosan egy automata séma lépett működésbe, tehát nem az adott  helyzetre jött a reakció, hanem egy olyan régebbi eseményre, amit korábban nem lett megélve, feldolgozva. El lett nyomva. Ilyen helyzet lehet egy hangos szó a másik embertől, ami előhozza egy régi veszekedés képét, vagy egy érintés, ami egy bántalmazás(nak érzett) közeledésre emlékeztet. Ezek sokszor nem jönnek elő tudatosan, csak maga az elnyomott érzelem igyekszik utat törni magának.

Miért fontos válogatás nélkül megélni az érzelmeket?

Az elménk úgy működik, hogy ha egy érzelem letiltásra kerül – csak mert az nem illik a család, vagy egyéb rendszerbe – akkor valójában egy részünket zárjuk ki magunkból. Viszont minden egyes érzelemnek feladata van az elménk egészséges működéséhez.

Gondolj csak bele egy olyasvalakinek az életébe, aki nem meri a dühét kifejezni. Egy ilyen ember igazából nem meri a saját határait kijelölni, és jellemzően nem tud nemet mondani. Azután, amikor a tehetetlen düh elhatalmasodik rajta, lehet mindenki más a hibás, és lehet sajnálkozni, hogy mit tettek vele.

Milyen a pozitív ember?

A pozitív ember számomra kiegyensúlyzott embert jelent, aki megéli az összes érzelmét, amikor szomorú azt is, amikor jókedvű azt is. Csakúgy mint egy egészséges gyermek. A lényeg, hogy bármi is történik az életben, meg meri élni az érzelmeit, és a jelenben tud reagálni az adott helyzetre.

 

Csaplár Péter

http://csaplarpeter.hu/

Facebook:

https://www.facebook.com/csaplarpeter.hu/

Aktuális tanfolyamok:

http://csaplarpeter.hu/tanfolyamok/

 

PREV

Mi is az a tudatállapot?

NEXT

A változás érzékeléséről