fbpx

Karantén idejére hasznos lehet

Karantén idejére hasznos lehet

Most sokszor jön szembe hogy nepánikolj, maradjnyugodt, stb. Jó, de hogyan is kell ezt csinálni, mikor minden szokatlan, sokan feszültek és idegesek? Szeretnék pár hasznos információt, gyakorlatot átadni nektek, ami segít a mostani bizonytalan időszakban fenntartani a nyugalmatokat.

Ingyenes gyakorlatok is lesznek!

Először fontos tisztázni mi is a pánik valójában. Ez segít adott esetben eldönteni mikor van szó idegességről, mikor pánikról és egyáltalán szükség van-e rá, hogy túlfeszüljünk egy-egy helyzetet.

A pánik mint reakció azért van, hogy rövid távon megoldjunk egy nagyon stresszes helyzetet. 

Hatására a testben olyan nagyfokú feszültség keletkezik, ami segít erősen fókuszálni a problémára, vagy annak elkerülésére. Tehát ez alapvetően egy jó dolog tud lenni.

Viszont ilyenkor az immunrendszer automatikusan csökkent módra vált, mert másra kell a szervezetnek az erőforrás. 

Az erő nagy része a végtagokba és a szívbe áramlik. Ez az a bizonyos  ősi, programozott “üss vagy fuss” effektus, ami rövid távon hasznos, de ha ez az állapot hosszabb ideig tart, akkor már kevésbé. Állandósulhat pl. a magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségek és velejárója a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállás is.

Sőt az alvás minősége is romolhat hiszen a pánik mozgósít, és magas készültségben tartja az egész testet – ez pedig még inkább kimeríti a szervezetet.

Ha úgy érzed, hogy kezdesz te is megijedni és pánikolni – miközben a helyzet még erre nem feltétlenül ad okot – akkor ezt fontos tudatosítani, és tenni ellene.

Amikor a helyzet okot is ad rá, akkor ez egy természetes reakció, de fontos rövid távra kellene szóljon, mikor tényleg vészhelyzet van.  Mit vethetsz be, hogy ne feszülj és ne pánikolj fölöslegesen?

1. Mozogd ki a feszültséget!

Az “üss vagy fuss”-ból úgy tudsz a legkönnyebben kijönni, ha intenzívebben mozogsz. Persze lehetőségeid szerint, pl. séta, de már otthon kell maradni, akkor megteszi egyszerű guggolás, vagy akár ülve izomfeszítéseket is lehet végezni. Rengeteg online órát tartanak edzők, jógaoktatók stb. 

A mozgás pedig azért is jó most, mert az izmokba áramlott vér és cukor felhasználásra kerül, ami nyugtat, az elme is azt érzi, hogy arrébb ment a feszültségforrás, nincs ok a pánikra.

Ha kimozogtad magad máris jobb lesz a közérzeted, jöhet a következő gyakorlat:

2. Gondold át tiszta fejjel a helyzetet!

Teljesen ésszerű dolgokra kell gondolni, jelen koronavírusos helyzetben pl. Otthon maradni, megelőzni, fertőtleníteni, pihenni, vitamint szedni, meditálni, stb.

  • Mi a legrosszabb, ami történhet, amitől félsz? (Írd le). 
  • Mi a legjobb, ami történhet? (Írd le ezt is).
  • Aztán írj le még legalább 3 db lehetőséget a 2 fenti között.

Ez azért jó, mert ha ez megvan, akkor az elméd máris nyugodtabb lesz, hiszen úgy érzi sok lehetőség van, és nem feltétlenül kell a legrosszabbra fókuszálni.

3. Tudatosítsd, hogy mire fókuszálsz!

Ezt is érdemes leírni, lerajzolni. Pl. egy körbe ami a tiéd és köré, kívülre írni ami nem.

  1. Mi az amire van ráhatásod? (pl saját hangulatod, pozitív hozzáállás, kevesebb hírek olvasása stb.)
  2. Mi az amire nincs ráhatásod? (mások hangulata, cselekedetei, meddig tart a bezártság, stb).

Ezeket fontos elkülöníteni a saját és a környezeted nyugalma érdekében is. Ha kell ezt az ábrát vedd mindig elő, legalább képzeletben! 

+1

Meditálj, mert segít abban, hogy egy kicsit lenyugodj és az immunrendszeredet is erősíti.

Már el is indult az ingyenes napi gyakorlat a Facebook oldalamon de a  Youtube csatornámon is követhetőek utólag a videók. Ajánlom mindenkinek!

Nyugodt napokat!

 

 

PREV

Hogyan hat ránk az utazás?

NEXT

Máris a komfortzónán kívül vagyunk?