Kütyümentes december- Kihívás

Kütyümentes december- Kihívás

Sajnos azt tapasztalom, hogy egyre többen szimbiózisban élnek a készülékeikkel, mert az a teljes élet illúzióját adja nekik. Olyan, mintha maga a készülék lenne a fontos személy és nem az, akivel összeköt.

Amikor valaki túlzásba viszi a kütyük használatát, akkor az inkább szétválaszt mint összehoz. Mindeközben a legtöbb ember leginkább értékes kapcsolatokra vágyik, csak éppen egyre kevesebben tudják, hogy hogyan kell ezt csinálni.

Te hogy vagy ezzel? Mennyire vagy “kütyüfüggő”?

Nem tudod? Akkor csak próbáld ki, és 1 napig ne kapcsold be a telefonod, vagy csak gondolj bele, hogy éreznéd magad, ha elveszíted…

Nem vagyok a technológia ellen.

Abban hiszek, hogy a technológia van értünk, hogy tartalmasabb, tudatosabb életet éljünk, de nem szabad, hogy irányítson, vagy függőséget okozzon.

Tudtad pl. hogy az agyban fájdalomhoz hasonló inger keletkezik, ha egy weboldal lassan töltődik be? Vagy gondolj csak bele, milyen rettegett bűvös szó lett a “lemerülök”. (Azt most hagyjuk, hogy csak a telefonod merül le, nem te magad.)

Ha még nem lenne elég meggyőző a fenti érv, olvasd el a témában gyerekeken végzett kísérletet. Az eredmény aggasztó lett:

Ekaterina Murashova pszichológus úgy vélte, hogy a modern társadalmunkban sajnos a gyereknevelés nagy része a képernyőhöz kötődő szórakozás, idő kitöltés lett. A  gyerekek már nem is tudnak enélkül lenni. Kísérletében a gyerekektől 8 óráig elvették a kütyüjeiket, se TV, se okostelefon, se számítógép nem lehetett a közelükben, de olvashattak, rajzolhattak, kézműveskedhettek.

Az eredmény meghökkentő volt: a 68 gyerekből (12 és 18 év közöttiek) csupán 3 bírta ki a 8 órát a kütyük nélkül és csak 7 főnek sikerült a 7 órás határt elérnie. A többiek hányingerre, fájdalmakra, sőt lázra is panaszkodtak, és korábban megszakították a kísérletet. Ami a legijesztőbb: 3 gyermek ráadásul még az öngyilkosságra is gondolt ez idő alatt.

De vajon a gyerek tehet róla, vagy valahonnan látta mindezt?

Én azt látom, hogy nagyon sok gyerek jobb híján menekül bele a játékok filmek világába, de még nem is igazán tudjuk, hogy ez hosszú távon mit okoz bennük. Mindenesetre nagyon elgondolkoztatóak a fenti adatok.

Ezért arra biztatlak csatlakozz Te is alábbi kihíváshoz és legyen (ne csak) a december egy értékes, emberi kapcsolatokban gazdag időszak az életedben.

Ne csak a karácsony estére tartogasd a meghittséget. Legyél jó példa! Ez főleg a gyerekek miatt is fontos. Ezért is indítom ezt a kihívást:

 

A KIHÍVÁS:

A listáról legalább egyet válassz ki, de ha lehet minél többet. A lényeg legyél te is mindenféle szórakoztató készülék nélkül (se tv, se telefon, se számítógép, se tablet):

  • a hétvége egyik napján
  • a karácsony egyik napján
  • étkezéseknél
  • beszélgetések közben
  • lefekvés előtt 1 órával
  • felkelés után fél óráig

Eldöntheted azt is ebből melyiket és meddig vállalod be 1 nap,  hét, 1 hónap? Nos, ki mennyit mer? Írjátok meg kommentben és majd az eredményeket is osszátok meg!

Korlátozd okosan magadnak és a gyerekednek is az eszközök használatát. Ha szeretnél ehhez tippeket is kapni, mit csináljatok helyette, iratkozz fel a hírlevelemre is.

Békés, boldog napokat!

 

 

PREV

A veszteséget meg kell gyászolni

NEXT

A szív lenne a legönzőbb szervünk?