fbpx

Neked mi az életed értelme?

Sok ember megfordult már nálam, de nem tudnék egy olyat mondani, ami mindenki számára megadja élete értelmét.

Mindenkinek más a legfontosabb motiváló erő és egyszerre több ilyen is lehet. Az egyes életszakaszokban ezek változnak, amikor újszülöttek vagyunk az anyukánk a legfontosabb, ekkor a biztonságot adó meleg és a táplálék az első számú, aztán ahogy egyre többet fogunk fel a világból egyre inkább kitágulnak a lehetőségek. Felnőttként van, akit egy fontos munka éltet igazán, van, akit a gyerekek felnevelése, vagy épp egy könyv írása, vallási vagy spirituális élmény keresése, egészséges életmód, stb. stb. Többféle dolog lehet, amitől úgy érezzük, hogy életünk értelmes.

Fontos, hogy lehetőség szerint több értelme is legyen az életünknek. Ami-aki most igazán motivál minket, változhat, elmúlhat, és ha csak az az egy volt, akkor az üresség marad helyette.

Ez az állapot akkor lesz igazán lelkileg veszélyes, ha huzamosabb ideig „üresen”marad valaki és sokáig nem talál új értelmet az életének. Ez ugyanis a lélek, majd a test haldoklásához vezet.  A folyamat nem rögtön észrevehető módon zajlik, sőt általában, aki ilyen helyzetbe kerül eleinte biztosan meg is tesz mindent, hogy ez ne legyen észrevehető,  és ne fájjon.  Amennyiben az állapot fennmarad és valaki már régóta értelmetlennek érzi az életét, arra nagyon jellemző, hogy belemenekül különböző pótcselekvésekbe, mint pl. depresszió, alkohol, kábítószer, stb. Ez oda vezethet, hogy már csak akkor van jókedve, ha iszik, eszik, vagy esetleg drogozik, stb.. Ilyenkor gyorsított pályán halad a halál felé.  Meghatározó szavak ebben az állapotban: talán, de, én nem vagyok elég (okos, erős, kitartó), nem tudok tanulni, (elválni, munkát válltani, sportolni.)

Egyetlen megmondó ember, guru sem tudja helyetted kitalálni az életed értelmét.

Mindenkinek magának kell megtalálni, hogy az ő életének mi ad értelmet. Mások csak segíthetnek ebben, sugallhatnak dolgokat, elejtenek egy-egy szót jókor, jó helyen, de egy másik ember alapvetően a saját értelmezését tudja átadni. A segítők is elsősorban a tanácstalanság okozta pótcselekvéses, depressziós állapotból mutathatnak lehetséges kiutakat. Egyes módszerek segítenek a gátakat lebontani, olyan régi mintákat kitörölni, amik abban akadályoznak, hogy saját örömödre válassz életcélokat.. Ez vezet majd el arra az útra, ahol lépésről lépésre közelebb kerülsz azokhoz a tevékenységekhez, amik feltöltenek és valódi értelmet adnak az életednek.

Érdemes lehet számot vetned, hogy neked mi ad most értelmet, lelkesedést, mi tölt fel igazán, mi éltet.

Esetleg nem érzed elég szélesnek a skálát?  Keress új dolgokat, helyeket, embereket. Sok sikert hozzá!

Post Tags:
PREV

A komfortzóna tágításról

NEXT

Mi alapján döntünk?